Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Σχετικά με την εκδοτική κολεκτίβα AK Press από την ιστοσελίδα της, www.akpress.org

Η εκδοτική AK Press είναι μια κολεκτίβα την οποία διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι, που εκδίδει και διανέμει ριζοσπαστικά βιβλία, οπτικό και ακουστικό υλικό και άλλα υλικά που αλλάζουν το τρόπο σκέψης. Είμαστε λίγοι/ες, δώδεκα άνθρωποι που δουλεύουμε πολλές ώρες για λίγα λεφτά, επειδή πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε αναρχικοί/ες, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα βιβλία που διαθέτουμε και στον τρόπο που οργανώνουνε την επιχείρηση μας. Οι αποφάσεις στην AK Press παίρνονται συλλογικά, από το τι θα εκδώσουμε έως το τι διανέμουμε και το πως δομούμε την εργασία μας. Όλη τη δουλειά, από το καθάρισμα του πατώματος ως τις απαντήσεις στα τηλεφωνήματα, την μοιραζόμαστε. Όταν οι τελε-έμποροι περνούν τηλέφωνο και ρωτάνε «ποιος είναι ο υπεύθυνος;» η απάντηση είναι : όλοι. Ο στόχος μας δεν είναι το κέρδος (αν και πρέπει να πληρώνουμε το ενοίκιο). Ο στόχος μας είναι να προμηθεύουμε ριζοσπαστικό λόγο και εικόνα σε όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατό. Τα βιβλία και τα υπόλοιπα μέσα που διακινούμε εκδίδονται από ανεξάρτητους εκδότες, όχι από εταιρικούς κολοσσούς. Τα κάνουμε ευρέως διαθέσιμα για να βοηθήσουμε εσάς να κάνετε θετικές (ή ακόμα επαναστατικές) αλλαγές στον κόσμο. Όπως πιθανός θα γνωρίζετε, το υλικό που έχουμε είναι όλο και λιγότερο διαθέσιμο από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τις αλυσίδες τους.


Τι εννοείτε όταν λέτε «Αναρχία»;


«Όπως όλες οι καλές ιδέες,» γραφεί ο Κλίφορντ Χάρπερ, « η αναρχία είναι κάτι απλό αν το δεις – τα ανθρώπινα οντά είναι στα καλύτερά τους όταν ζουν χωρίς την εξουσία, όταν αποφασίζουν τα πράγματα μεταξύ τους αντί να εκτελούν διαταγές.» Αναρχία, σημαίνει την κατάργηση του κράτους και όλων των καταναγκαστικών κοινωνικών σχέσεων. Σημαίνει μια κοινωνία στην οποία τα άτομα δημιουργούν και ελέγχουν τις δικές τους συλλογικές οργανώσεις για να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές και οικονομικές τους ανάγκες. Αυτές οι οργανώσεις ομοσπονδοποιούνται και αμεσοδημοκρατικά συντονίζονται (αντί να ανταγωνίζονται) αναμεταξύ τους χωρίς την εποπτεία της κυβέρνησης. Μερικοί λένε ότι αυτό είναι αδύνατο, ότι χωρίς την κυβερνητική εξουσία θα βυθιζόμασταν στην βία, την ανομία και την διαφθορά. Αλλά κοιτάξτε γύρω μας: αυτό δεν συμβαίνει πάνω κάτω και τώρα; Η κυβέρνηση είναι μια συγκεντρωτική δύναμη που επιβάλει κανόνες από τα πάνω, καταστέλλοντας την ατομική πρωτοβουλία για τα συμφέροντα μια μικρής μειοψηφίας. Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στην εκμετάλλευση, την ατομική ιδιοκτησία (κλοπή) των κοινωνικών πόρων και μια λογική άσπλαχνου ανταγωνισμού. Αντί να δεχτούμε αυτά τα ανθρώπινα κατασκευάσματα ως «φυσικά», η AK Press ανατρέχει σε μια πλούσια ιστορία ανθρώπων από όλο τον πλανήτη και από πολλές διαδρομές ζωής, που έχουν φανταστεί, αγωνιστεί και πραγματικά καταφέρει κάτι καλύτερο.

Καμιά κυβέρνηση, «επαναστατική» ή οτιδήποτε άλλο, δεν έχει ποτέ ελευθερώσει τους πολίτες της από την φυλετική, ταξική και ρατσιστική καταπίεση. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει ποτέ αναπτύξει ένα μοντέλο για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κοινωνία. Με αυτή την ιστορία, είναι περίεργο πως κάποιοι ακόμα το υποστηρίζουν. Παλιότερα, όταν οι σοσιαλιστικές ιδέες αναπτύσσονταν και αντιμετώπιζαν το αναδυόμενο καπιταλιστικό σύστημα, οι επαναστάτες δήλωναν πως «η χειραφέτηση της εργατικής τάξης είναι μια δουλειά των ιδίων των εργατών». Οι αναρχικοί ακόμα το υποστηρίζουν. Δεν συνηγορούμε με το «χωρίς έλεγχο», αλλά επιμένουμε να ρωτάμε «έλεγχος από ποιους;». Δουλεύουμε για να καταστρέψουμε την αυθαίρετη εξουσία (πολιτική, οικονομική και κοινωνική), να πάρουμε την δύναμη λήψης αποφάσεων μακριά από τους «αρμόδιους», ενώ ταυτόχρονα να αναπτύξουμε την ικανότητα μας να γεμίσουμε αυτό το κενό και να το διαθέσουμε για εμάς. Οι «λαϊκές κυβερνήσεις» αμετάβλητα σκουριάζουν και εγκαταλείπουν τον αγώνα για την ανθρώπινη ελευθερία. Για αυτό τον λόγο αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας μέσα στις ελευθεριακές τάσεις της ιστορίας του σοσιαλισμού – ένα συνεχές νήμα παθιασμένης αντίστασης ενάντια στον τρόμο του καπιταλισμού και της τυραννίας των κυβερνήσεων.

Ο αναρχισμός δεν λέει στους ανθρώπους τι να κάνουν. Τους λέει πως έχουν την δυνατότητα να περνούν αποφάσεις για τα θέματα που τους επηρεάζουν. Ο αναρχισμός και το αναρχικό κίνημα, έχει να κάνει με την χειραφέτηση, την ενδυνάμωση και την αλληλεγγύη. Ρωτήστε τους εαυτούς σας αυτό: πως θα ήταν το ιδανικό σύστημα μεταφορών, αγροτικό σύστημα, γειτονιά, σχολείο ή εργασιακός χώρος; Τώρα ρωτήστε τους εαυτούς σας πως μπορείτε να επηρεάσετε αυτά τα θέματα στην καθημερινή σας ζωή; Μπορούμε να τα αφήσουμε στους ανθρώπους που τα χάλαγαν ως τώρα;

Ο εξελικτικός βιολόγος Στήβεν Τζεί Γκούλντ έγραψε κάποτε, «Ενδιαφέρομαι λιγότερο για το βάρος και τις συνελίξεις του μυαλού του Αϊνστάιν από το σχεδόν βέβαιο γεγονός πως άνθρωποι αντίστοιχου ταλέντου έχουν ζήσει και πεθάνει σε φυτείες βαμβακιού και σε εργοστάσια σε χώρες του Νότου». Οι καταπιεστικές ιεραρχίες του καπιταλισμού και του κράτους δημιουργούν ανθρώπινα όντα που είναι το ελάχιστο από αυτό που θα μπορούσαν να είναι, σταματώντας μας διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά. Στην συνέχεια, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, διδασκόμαστε να κατηγορούμε τους εαυτούς μας για αυτή την κατάσταση, αντί να ψάχνουμε τις θεσμικές ρίζες των προβλημάτων μας.

Επειδή καταστρέφοντας μόνο μια μορφή καταπίεσης απλά αφήνουμε τις υπόλοιπες να αναπτύσσονται, ο αναρχισμός προσπαθεί να εστιάσει σε όλες τις άνισες σχέσεις εξουσίας ταυτόχρονα. Ο καπιταλισμός και το κράτος δεν ανακάλυψαν τον ρατσισμό, την πατριαρχία ή την καταπίεση ανάμεσα στα φύλλα, αλλά χρησιμοποιούν μια ποικιλία τακτικών για να υποστηρίξουν την εξάρτησή μας από αυτές. Η κατανόηση της αλληλοσύνδεσης των καταπιέσεων είναι ένα σημαντικό βήμα στο να τις ξεπεράσουμε, όπως επίσης και ένας τρόπος για να εξασκούμε την ελευθερία εδώ και τώρα, αντί να την εκτοπίζουμε σε κάποιο μακρινό μέλλον.

Για εμάς, ο αναρχισμός είναι ένα πρακτικό πλαίσιο για να λύσουμε αυτά τα θέματα. Είναι μια επαναστατική ανάλυση που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις ρίζες της κυριαρχίας, σαν άτομα αλλά και σαν κομμάτια εκμεταλλευόμενων κοινωνικών ομάδων. Προσφέρει μια χρήσιμη και διδακτική ιστορία θεωρητικού και πρακτικού πειραματισμού, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει για να διευρύνουν την σημασία της ίδιας της ελευθερίας, μαχόμενοι αυτούς που βίαια την περιορίζουν και την αρνούνται από άλλους.


Τι είναι μια κολεκτίβα;


Μια κολεκτίβα-συλλογικότητα είναι ένα σύνολο ατόμων που δουλεύουν μαζί σε ένα κοινό έργο χωρίς να βασίζονται σε εσωτερικές ιεραρχίες. Οι συλλογικότητες μπορεί να είναι μεγάλες ή και μικρές. Μπορεί να υπάρχουν για μικρά ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η συμμετοχή σε αυτές είναι εθελοντική. Οποιαδήποτε ομάδα – είτε είναι ένας σύλλογος, μια μη κυβερνητική οργάνωση ή μια πολιτική οργάνωση – που έχει διοικητικό συμβούλιο, αφεντικά, διευθυντές, γκουρού ή προέδρους δεν είναι μια συλλογικότητα. Στην παρούσα φάση της κοινωνίας μας, οι περισσότερες επίσημες οργανώσεις χρησιμοποιούν ένα σύστημα ιεράρχησης που συγκεντρώνει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων στα χέρια μιας μειοψηφίας, που στην συνέχεια χρησιμοποιεί αυτή την δύναμη για να υπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποτρέψουν οι συλλογικότητες με τον σχεδιασμό τους.

Στις συλλογικότητες, η ηγεσία προκύπτει φυσικά και ρευστά. Όλες οι δεξιότητες και η γνώση μοιράζονται και δεν συσσωρεύονται από μια ελίτ. Αυτό σημαίνει πως οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες μπορούν να περιστρέφονται ανάμεσα στα μέλη της συλλογικότητας και μπορούν να ανακληθούν αν κάποιος αρχίσει να κάνει κατάχρηση εξουσίας. Η οριζόντια δομή είναι ένας δυναμικός και ζωτικής σημασίας τρόπος για την συνεχόμενη ενδυνάμωση των εργαζομένων.

Η κολεκτίβα AK Press λειτουργεί με ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης και υπευθυνότητας. Δουλεύουμε σαν ελάχιστο σαράντα ώρες την εβδομάδα και επιπλέον βράδια και σαββατοκύριακα. Έχουμε συχνές συναντήσεις για να μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές πλευρές της δουλειάς μας, έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις πάνω σε ένα εύρος θεμάτων όπως: τα πράγματα που εκδίδουμε και διανέμουμε, την συνολική μας οικονομική υγεία, την πολιτική μας κατεύθυνση, τις εκδηλώσεις που οργανώνουμε και συμμετέχουμε, την αλληλοβοήθεια που προσφέρουμε σε άλλες ομάδες και οτιδήποτε άλλο προκύπτει. Παρόλα αυτά δεν είμαστε μια ομοιογενής ομάδα ή εστιασμένη σε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτή την στιγμή είμαστε δώδεκα πολύ διαφορετικά άτομα που δουλεύουμε μαζί σε ένα κοινό έργο. Αυτό το έργο αναπτύσσεται με βάση τόσο τις διαφορές μας όσο και τις ομοιότητες μας, όπως επίσης και με το πνεύμα της συνεχόμενης περισυλλογής και ενεργής συμμετοχής με το οποίο αντιμετωπίζουμε κάθε νέα πρόκληση.


Δεν είναι μια «αναρχική επιχείρηση» ένα οξύμωρο;


Υπάρχει σίγουρα κάτι περίεργο και αντιφατικό σε σχέση με την ιδέα μιας αναρχικής επιχείρησης. Η AK Press εργάζεται σκληρά για να καταστρέψει και να κινηθεί πέρα από τον καπιταλισμό, προς μια μη εκμεταλλευτική, βιώσιμη και δίκαια οικονομία. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ο καπιταλισμός είναι το μόνο οικονομικό σύστημα που παίζει τώρα. Το χαρτί στο οποίο τυπώνονται τα βιβλία, το κτήριο στο οποίο δουλεύουμε, οι συσκευασίες που στέλνουμε και δεχόμαστε, οι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε – όλα είναι το αποτέλεσμα της εκμεταλλευόμενης εργασίας της εργατικής τάξης. Μέχρι να πάρουμε την δύναμη μακριά από τις ιδιότητες οικονομικές τυραννίες όπως οι εταιρίες και οι επενδυτικοί οργανισμοί, μέχρι να ελέγξουμε την δημιουργική μας ενέργεια, σχεδόν κάθε προϊόν ή υπηρεσία που παρέχουμε την διαχειρίζεται ο καπιταλισμός. Η AK Press δεν υπάρχει για να πλουτίσουν τα μέλη της εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε εδώ για να παρέχουμε αναγκαία εργαλεία για πνευματική αυτοάμυνα. Όταν αποκαλούμε τους εαυτούς μας μια «αναρχική επιχείρηση» είναι με την πλήρη γνώση πως η οικονομία δεν είναι στα χέρια μας.


Τότε τι είναι αυτό που κάνει την AK Press «αναρχική»;


Λειτουργούμε χωρίς εταιρική δομή. Χωρίς αφεντικό, χωρίς διευθυντές και μάνατζερ, χωρίς μαλακίες. Έχουμε αντικαταστήσει την ιεραρχία με την συνεργασία, την υπευθυνότητα και την προσωπική δέσμευση των ξεχωριστών μας μελών. Οι νέες ιδέες δεν γεννώνται από ειδικούς σε κλιματιζόμενα γραφεία, αλλά σε ανοιχτές συναντήσεις – όπου οι ιδέες συζητούνται ελεύθερα και η πορεία δράσης αποφασίζεται δημοκρατικά από όλους που άμεσα επηρεάζονται από την απόφαση. Πόσες μέρες άδεια μπορούμε να πάρουμε αν άρρωστησουμε; Θα έπρεπε να διανέμουμε το νέο βιβλίο της South End Press; Ποιο αναρχικό κλασσικό βιβλίο θα έπρεπε να αναδημοσιεύσουμε που δεν κυκλοφορεί πια; Ποιος θα πάει στην έκθεση βιβλίου της Νέας Ορλεάνης; Πως μπορούμε να αυξήσουμε την ποικιλομορφία της συλλογικότητας μας και των εκδόσεων μας; Δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν και αυτές κάθε μέρα – ντουζίνες κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες κάθε μήνα. Σας ακούγεται κουραστικό; Σας ακούγεται ενδυναμωτικό; Σας ακούγεται συναρπαστικό; Είναι όλα αυτά … και πολλά ακόμα. Είναι ο τρόπος μας για να αναπτύσσουμε τις αναγκαίες ικανότητες για να διαχειριστούμε την εργασία μας. Είναι ο τρόπος μας για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο κόσμο που κουβαλάμε στην καρδιά μας και είναι η προσπάθεια μας να το ζήσουμε με ένα μικρό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίσουμε την κληρονομιά των επαναστατών που έζησαν πριν από εμάς. Ναι, παλεύουμε συνεχώς με τους περιορισμούς της οικονομίας και της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε τον δρόμο προς την αυτονομία, ενώ προκαλούμε μερικές από τις ποιο βασικές δομές του καπιταλισμού. Η ελευθερία είναι ένας συνεχόμενος αγώνας.

Ενώ κάθε ένας/μια από εμάς έχει τον δικό του ορισμό για τον αναρχισμό, επικαλύπτονται με αρκετούς τρόπους που να διατηρούν το κοινό μας έργο. Από την άλλη καταλαβαίνουμε πως το αναρχικό κίνημα αποτελείτε από πολλές ιστορικές και σύγχρονες κατευθύνσεις, είτε αποκαλούν τους εαυτούς τους «αναρχικές», «σοσιαλιστικές» ή δεν αποδέχονται τις ταυτότητες στο σύνολο τους. Δεν έχουμε πρόβλημα να διαδίδουμε τις ιδέες ανθρώπων με τους οποίους δεν έχουμε πάντα την ίδια οπτική. Καμία ιδέα δεν είναι τόσο αλάθητη ώστε να μην μπορεί να εξεταστεί, να αμφισβητηθεί και να συζητηθεί. Οι άνθρωποι έχουν αυτοοργανωθεί από την αυγή της καταγεγραμμένης ιστορίας, με διάφορους τρόπους και με διάφορα αποτελέσματα. Αγωνιζόμαστε για να καταργήσουμε τα συστήματα που μας ελέγχουν και μας διαχωρίζουν και προσπαθούμε να πάρουμε σημαντικά μαθήματα από αυτούς τους αγώνες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί.

Μια βασική συνιστώσα του αγώνα μας είναι το να μοιραζόμαστε την γνώση, την ιστορία και την πληροφορία. Μέσα από τις εκδοτικές μας προσπάθειες και τις προσπάθειες διανομής, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κομμάτι μιας μακράς παράδοσης που προσπαθεί να διαχύσει τον λόγο με όλα τα μέσα. Σε πολλές ιστορικές περιόδους τα βιβλία, τα φυλλάδια και άλλες μορφές γραπτής επικοινωνίας ήταν περιθωριοποιημένες και βασίζονταν σε δίκτυα ατόμων που προσπαθούσαν κα διατηρούν τις ιδέες ζωντανές χρησιμοποιώντας μυστικά τυπογραφία και ανεπίσημα δίκτυα διανομής. Η αποστολή μας είναι να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε αυτά τα σημαντικά κείμενα, ενώ ταυτόχρονα να παράγουμε νέες αναλύσεις και να καταγραφούμε την ιστορία του αγώνα μας καθώς εξελίσσετε. Είμαστε περήφανοι που αποκαλούμε τους εαυτούς μας προπαγανδιστές και ελπίζουμε το υλικό που παρέχουμε και να αναταράζει και να προκαλεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου